?

Log in

No account? Create an account
 

De meeste doven zijn slecht in Nederlands, de spelling en grammatica.… - Doof NL

About De meeste doven zijn slecht in Nederlands, de spelling en grammatica.…

Previous Entry Jan. 7th, 2004 @ 08:51 am Next Entry
Leave a comment
[User Picture Icon]
From:wienepien
Date:January 7th, 2004 04:44 pm (UTC)
(Link)
Ik denk dat het ergens wel waar is, in deze stelling. Toen ik op de dovenschool zat, was ik echt zo slecht in Nederlands. Ik gebruikte de zin alleen maar van >10 woorden. Toen ik de overstap van de dovenschool naar de horende school maakte, merkte ik daar dat de taalnivo nog hoger was dan ik die gewend was. De leraren op de dovenschool gebruikten ook de simpele taalniveau, die gepast aan het niveau van doven was. Dus ik zat op de horende school en zo werd ik gedwongen om die taal echt goed te kunnen begrijpen. Ook moest ik veel verslagen schrijven, ik liet mijn taal vaak controleren. Ik moet het toegeven dat het mij veel frustraties opleverde dat ik steeds dezelfde stomme fouten maakte, maar toch leerde ik daar erg veel van! Zo is mijn taal in het verloop van tijd steeds beter. Nu gebruik ik vaker de moeilijke woorden en langer zinnen. Toch heb ik steeds moeite met die lidwoorden. Daar ben ik erg hard mee bezig. Ik gebruik de spelling- en grammaticacontrole bij Word altijd! Het is erg handig!!!
Wat het lezen van de boeken betreft, daar ben ik inderdaad ook mee eens! Want ik merkte ook door mijn ervaringen op de horende school dat ik de moeilijke taalniveau steeds meer kan begrijpen wat daar staat. Maar je moet ook niet ‘gewoon’ lezen, maar ook echt lezen zodat je daar kan leren. Niet overheen lezen, maar meer lezen en denken: he, wat is dat nou, een moeilijk woord?
Het blijft toch moeilijk te zijn voor doven, omdat ze ook Gebarentaal als taal aangeboden krijgen, zo leren ze geen goede zinsvolgorde. Dat was ook het geval bij mij. Dus er blijft een mogelijkheid over, dat de doven inderdaad vaker op de school of thuis moeten gaan lezen en dat de leraren hen daarbij vaak stimuleren en motiveren!!!
[User Picture Icon]
From:trinsec
Date:January 7th, 2004 05:32 pm (UTC)
(Link)
Wat betreft de lidwoorden: Dat is normaal. De horenden zouden het ook niet weten als ze het niet elke dag horen hoe het moest. Maar ja, dat is dan ook weer een beetje te verhelpen met veel lezen enzo zodat je het uiteindelijk toch moet onthouden. Met lidwoorden fouten maken vind ik dus niet erg, daar kunnen we gewoon niet al teveel aan doen.
[User Picture Icon]
From:wienepien
Date:January 7th, 2004 06:00 pm (UTC)
(Link)
toch vraag ik me weleens af waarom er de lidwoorden zijn. Naar mijn mening is het overbodig, die lidwoorden.
[User Picture Icon]
From:trinsec
Date:January 7th, 2004 06:09 pm (UTC)
(Link)
Ze zijn niet echt overbodig. Ze duiden daarmee specifieke of 'een' object aan.

HET paard, EEN paard. Wel verschil.
[User Picture Icon]
From:joepie
Date:January 7th, 2004 08:00 pm (UTC)
(Link)
Is veel simpeler = de het een in een lidwoord maken.... zoals deh (DeEenHet) he he he
[User Picture Icon]
From:trinsec
Date:January 7th, 2004 10:24 pm (UTC)
(Link)
Dat gaat dus niet, omdat 'het paard' en 'een paard' verschillend van betekenis is.

Wat een betere suggestie zou zijn is om 'de' en 'het' te vereenvoudigen tot 1 lidwoord, 'een' moet blijven. Dus vergelijkbaar met het Engels 'the' en 'a(n)'. Ook simpel.

Het probleem is echter dat het Nederlands zo een beetje tussen Duits en Engels in zit. Paar dingen simpel, maar ook nog veel dingen lastig.
(Leave a comment)
Top of Page Powered by LiveJournal.com